maandag 26 juni 2006

Veldslag Neurenberg

De buitenlandse kranten hebben geen goed woord over voor de wedstrijd tussen Nederland en Portugal. Oranje verloor het WK-duel dat werd overschaduwd door zestien gele en vier rode kaarten met 1-0.

Volgens de Vlaamse krant Het Nieuwsblad beloofde het een duel te worden om de vingers bij af te likken, maar werd het een absolute wanvertoning. "Voor de ogen van miljoenen tv-kijkers ontspon zich een wansmakelijk schouwspel, waarover tot in lengte van dagen zal worden nagepraat."

Volgens het Duitse Bild was het de meest onsmakelijke wedstrijd uit de WK-historie. "Op het einde was er alleen nog maar pure haat te bespeuren op het veld. Het was een afschuwelijk slagveld met ontelbaar veel grove overtredingen."

Volgens The Times was het doelpunt van Maniche het enige hoogtepunt in een meedogenloos gevecht in Neurenberg. "Het is typerend dat een stad die in de oorlog bekend stond om militaire bijeenkomsten het decor vormde voor de grootste veldslag ooit op een WK." De krant vindt ook dat scheidsrechter Valentin Ivanov de wedstrijd volledig uit de hand liet lopen.

Het Franse sportdagblad L'Equipe had zich veel voorgesteld van de botsing van twee ploegen die tot grote daden in staat werden geacht. "Maar het draaide uit op een regelrechte veldslag."

De wedstrijd was inderdaad veel en veel te hard, oordeelt het Spaanse sportdagblad Marca. De krant memoreert dat Ivanov met het uitdelen van kaarten het record van de Spaanse arbiter Lopez Nieto heeft geevenaard die 4 jaar geleden tijdens de groepswedstrijd Duitsland - Kameroen zestien keer geel en twee maal rood trok. Volgens Marca had Portugal zijn kwalificatie voor de kwartfinale niet verdiend.

La Gazetta dello Sport, de grootste Italiaanse sportkrant, kan niet uit over het geweld dat werd gebruikt. "In de tweede helft leek het meer op rodeo dan op voetbal."

FIFA-baas Blatter zei na afloop dat Ivanov zelf ook een kaart had verdiend. "Het was een wedstrijd vol emotie. De scheidsrechter voelde dat niet aan en floot niet consequent."
Bron: www.nieuws.nl

Geen opmerkingen: