vrijdag 13 oktober 2006

Friday the 13th

Studies hebben uitgewezen dat vrijdag de dertiende niemand volledig onberoerd laat. Ook personen die beweren niet bijgelovig te zijn gedragen zich, volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws, anders. Voor sommigen is de dag een synoniem voor geluk, voor anderen staat hij juist voor ongeluk.


Meer risico's
De angst voor vrijdag de dertiende wordt 'paraskevidekatriafobie' genoemd. Psychiaters vinden het een vorm van bijgeloof, toch is de fobie in Amerika sterk verspreid. Antropoloog Chris Paulis, van de Universiteit Leuven, stelt dat er op de gevreesde dag meer mensen zijn die risico's nemen met gokken en kansspelen. 'Als het dan misgaat, is het de schuld van vrijdag de dertiende.'

Invloed
'Veel meer mensen lezen hun horoscoop, soms al de dag van te voren, om te weten wat hen zal overkomen', aldus Paulis. 'Mannen beweren altijd minder bijgelovig te zijn, maar wanneer ze worden ondervraagd blijkt dat ze toch nadenken over vrijdag de dertiende.' Een andere studie toont aan dat de aankoop van kalmeer- en slaapmiddelen een stuk hoger ligt op een vrijdag de dertiende. De mensen zijn op die dag angstiger.

Geen opmerkingen: