dinsdag 9 januari 2007

Roken tegen dronkenschap

Ratten die 'roken' worden minder snel dronken dan ratten die niet 'roken'. Maar ondertussen krijgen ze wel evenveel schadelijke stoffen in hun lijf, schrijven onderzoekers in het blad Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Roken is dodelijk en drank maakt meer kapot dan u lief is. Veel erger kan het niet worden, denk je dan. Toch wilden Texaanse neurowetenschappers eens onderzoeken wat er gebeurt als nicotine en alcohol tegelijkertijd worden genuttigd.

Ze gebruikten daarvoor geen studenten, maar 81 vrouwtjesratten. De dieren kregen zowel alcohol als nicotine toegediend. De hoeveelheid nicotine varieerde, van 0 tot 6 milligram per kilogram rattengewicht.
Bij een nicotinestoot vanaf 0,5 milligram per kilo gebeurde er iets. De ratten die zoveel of meer hadden 'gerookt', hadden minder alcohol in hun bloed. Bij 6 milligram nicotine was de alcoholconcentratie zelfs met de helft verminderd.
Volgens de onderzoekers komt dat doordat nicotine ervoor zorgt dat de maag minder snel geleegd wordt. De alcohol blijft daardoor langer hangen en wordt voor een deel al in de maag afgebroken, nog voordat-ie het bloed bereikt. Drinkers die roken worden daardoor minder snel dronken dan drinkers die niet roken. Tenminste, als mensen hetzelfde reageren als ratten.
Volgens de Texanen betekent dit natuurlijk niet dat drinkers vooral vrolijk moeten gaan roken, zodat ze ongehinderd kunnen blijven tanken. Ook al bereikt een deel van de alcohol niet het bloed, er worden wel afvalproducten gemaakt en die zijn eveneens schadelijk, aldus de onderzoekers.

Geen opmerkingen: