donderdag 13 juli 2006

Wederom geen gegevens voor Brein

13 juli 2006 - Stichting Brein heeft volgens de rechter geen recht op gegevens van abonnees van internetproviders (isp's), zo bleek uit een zitting in Amsterdam.

Vorig jaar kwam een rechter in Leeuwarden al tot dezelfde conclusie, zo schrijft Novum Nieuws. Brein wilde de gegevens van klanten van vijf internetproviders: Essent, KPN, Tiscali, Wanadoo en UPC. Omdat deze personen volgens Brein onrechtmatig handelen, heeft de stichting het recht de gegevens te krijgen, zo redeneert Brein. De rechter stelt dat zo'n inbreuk op de privacy onrechtmatig is. De werkwijze van Brein is in strijd met Europese regelgeving met betrekking tot privacy, aldus de rechter.
Een jaar geleden leed Brein ook een nederlaag bij de rechtbank in Utrecht. Een rechter besloot toen dat de providers Planet, Chello, @Home, Tiscali en Wanadoo geen adresgegevens van hun abonnees hoeven af te staan aan de stichting. Brein had destijds een Amerikaans onderzoeksbureau ingeschakeld dat de gedeelde mappen op de computers van de klanten onderzocht. Daarbij zijn mogelijk ook bestanden bekeken die een persoonlijk karakter hebben. De voorzieningenrechter achtte dit alles 'niet juist' omdat naar Nederlandse maatstaven persoonsgegevens in Amerika onvoldoende beschermd werden. Daarom is geen sprake geweest van een rechtmatige gegevensverwerking door Brein.
Bron: Webwereld

1 opmerking:

gu zei

Helemaal mee ens:)

bedankt voor de info!