woensdag 28 januari 2009

Curacao blijft actueel.. (en Ierland)

Bordeeleigenaar Giovanni van Ierland op Curaçao geliquideerd.

WILLEMSTAD - De voormalige eigenaar van openluchtbordeel Campo Alegre is dinsdagavond doodgeschoten op Curaçao. Giovanni van Ierland was net vervroegd vrijekomen na een lange gevangenisstraf wegens een witwasaffaire waarbij ook een vertrouweling van de vermoorde vastgoedbaron Willem Endstra was betrokken. Van Ierland kreeg twaalf jaar cel opgelegd voor zijn rol in de witwasaffaire.
In die zaak werd in 2005 ook Bram Zeegers, vertrouweling van Endstra, veroordeeld omdat hij in 1999 en 2000 ruim zes miljoen gulden contant naar Liechtenstein had gebracht om het daar te storten op rekening van een bedrijf van Van Ierland.
Voor zijn veroordeling, zeven jaar geleden, was hij eigenaar van het Curaçaose openluchtbordeel Campo Alegre. Tijdens zijn gevangenschap verloor Van Ierland de macht over het bordeel aan een groep zakenlieden. Sinds die tijd probeerde hij de zeggenschap over Campo Alegre terug te krijgen. Van Ierland werd in zijn hoofd geschoten door een nog onbekende man, terwijl hij in zijn auto voor een winkel wachtte.

In 2000 werd Zeegers aangehouden in Liechtenstein. Hij was in het gezelschap van zijn hoogbejaarde moeder en enkele miljoenen in contanten. Ook advocaat Henk Rieske was bij deze zaak betrokken. De miljoenen behoorden toe aan Giovanni van Ierland. Aangezien Van Ierland destijds eigenaar was van het Curaçaose sekscomplex Campo Allegre en bij de Nederlandse en Antilliaanse politie in beeld was in verband met grootschalige cocaïnetransporten was de conclusie dat Zeegers drugsgeld in het dwergstaatje kwam witwassen snel getrokken. Toch kreeg hij slechts een voorwaardelijke celstraf en een boete van 3000 euro. De “naïeve” ex-advocaat zou niet hebben geweten dat het om crimineel geld ging.

Geen opmerkingen: